Μενού Κλείσιμο

Πες το με κόμιξ

Το έργο “Πες το με κόμιξ” πραγματοποιείται από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση AddArt, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 5 δημόσια σχολεία Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης (Δημοτικό Σχολείο Ταγαράδων, 24ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθέριου Κορδελιού, 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων) με ομάδες μαθητών ηλικίας 10-12 ετών (Ε’ και ΣΤ’ τάξης).

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο “Πες το με κόμιξ”, οι μαθητές/ριες έχουν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και μέσα από τις ιστορίες κόμιξ που θα δημιουργήσουν, να προτείνουν τις δικές τους λύσεις για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της βίας.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ιστορίες των παιδιών θα μετατραπούν σε σενάριο και θα εικονογραφηθούν από καταξιωμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες σε 5 θεματικά έντυπα κόμιξ στις ενότητες: ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα του παιδιού, ξενοφοβία-ρατσισμός, δικαιώματα και αναπηρία, σχολικός εκφοβισμός-σχολική βία.

Τα 5.000 αντίτυπα που θα τυπωθούν, θα διανεμηθούν σε όλους τους μαθητές/ριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Πες το με κόμιξ”, σε δημοτικά σχολεία της Β. Ελλάδας, σε παιδικές βιβλιοθήκες, σε ιδρύματα παιδιών, σε παιδιατρικά τμήματα νοσοκομείων και σε ορφανοτροφεία στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση ενάντια στις δυσμενείς διακρίσεις κάθε μορφής.

 

Στόχοι

  • Οι μαθητές/ριες να προβληματιστούν και να διαμορφώσουν δημοκρατικές συμπεριφορές και στάσεις ζωής σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, σύμφωνα με νέα δεδομένα την ύπαρξη των οποίων ίσως αγνοούσαν ή παραγνώριζαν.
  • Οι μαθητές/ριες να αναπτύξουν ατομικές και κοινωνικές μαθησιακές και καλλιτεχνικές δεξιότητες, όχι με τρόπο μοναχικό και παθητικό, αλλά μέσα από την πλήρη και ενεργή διάδρασή τους σε ένα περιβάλλον συνεργατικής μάθησης, ελεύθερης έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  • Οι εκπαιδευτικοί να έρθουν σε επαφή με την καινοτόμα μεθοδολογία της μη τυπικής εκπαίδευσης και να κάνουν χρήση των εργαλείων της στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.

Ομάδες Στόχου

  • Μαθητές/ριες
  • Εκπαιδευτικοί

 

Δραστηριότητες

Το έργο “Πες το με κόμιξ” θα υλοποιήσει στο καθένα από τα 5 σχολεία, εργαστηρία γνωριμίας / σύστασης ομάδας, εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και εργαστήρια αξιολόγησης / ολοκλήρωσης του έργου.

Συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια της κάθε ομάδας (σχολικής τάξης) αποτελούνται από δίωρα εργαστήρια στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Δικαιώματα του Παιδιού
  • Ξενοφοβία – Ρατσισμός
  • Δικαιώματα και Αναπηρία
  • Σχολικός Εκφοβισμός – Σχολική Βία

Αφού τα παιδιά δημιουργήσουν τις ιστορίες τους σεναριακά και σκηνοθετικά ανά θεματική ενότητα, καλλιτέχνες εικονογράφοι κόμιξ θα δημιουργήσουν -βάσει των ιστοριών και των σκηνοθετικών οδηγιών των παιδιών- 5 τελικά θεματικά τεύχη με 5 ιστορίες το καθένα στο εσωτερικό τους.

 

Διάρκεια

Το έργο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2015 και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 31 Μαϊου 2016.

 

Εταίροι

Το έργο υλοποιείται απο την ΑΝΤΙΓΟΝΗ και την AddArt.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ : Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη- Βία” είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και αναπτύσσει δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το 1993.

Σκοπος της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ειναι α) η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης για όλους τους ανθρώπους, χωρίς καμία διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνοτική καταγωγή, το κοινωνικό /οικονομικό /μορφωτικό επίπεδο, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό κά. και β) η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε θέματα διακρίσεων, ρατσισμού, κοινωνικού αποκλεισμού, θεμελιωδών δικαιωμάτων, οικολογίας, ειρήνης και μη βίας.

 

AddArt: Η AddArt αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με αντικείμενο τη συνεισφορά και προώθηση του πολιτισμού. Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Βασικοί στόχοι της AddArt είναι η προώθηση του πολιτισμού στο ευρύ κοινό και η δημιουργία πρωτότυπων έργων που θα φέρουν κοινωνικά μηνύματα.

Για να πετύχει τους στόχους της, η AddArt διοργανώνει ποικίλες δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου όπως εκδηλώσεις και φεστιβάλ με επίκεντρο τις εικαστικές, οπτικουαστικές και ψηφιακές τέχνες. Ακόμη, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές και ενήλικες που θέλουν να δημιουργήσουν, να εμβαθύνουν ή να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένες τέχνες, συνδυάζοντας τη δημιουργία με την κοινωνική ευαισθησία. Επιπλέον, η AddArt προχωρεί σε εκδόσεις και παρουσιάσεις των έργων που ολοκληρώνονται στη διάρκεια των δράσεών της με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή διάχυση και την προώθηση του μηνύματος της πολιτιστικής δημιουργίας.

 

Αποκλειστικός Δωρητής

 


Πες το με Κόμιξ: Έκδοση για εκτύπωση– [ΕΛ, 0,5 ΜB]

 

‘Πες το με κόμιξ’: οι 25 ιστορίες των παιδιών σε 5 τεύχη κόμιξ!

Πες το με κόμιξ: Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πες το με κόμιξ: Δικαιώματα του Παιδιού
Πες το με κόμιξ: Δικαιώματα και Αναπηρία
Πες το με κόμιξ: Ξενοφοβία – Ρατσισμός
Πες το με κόμιξ: Σχολικός εκφοβισμός