Φιλοσοφία, Ιστορία και Δράση
Δεν γεννήθηκα να μισώ αλλά να αγαπώ.
Αντιγόνη
από την τραγωδία του Σοφοκλή, Χορικό, 523, μετάφραση Κ. Χ. Μύρης
Απέναντι σε μια πολιτική εξουσία που εκπροσωπούσε το μίσος, τη σκληρότητα και την αδικία, η Αντιγόνη στην τραγωδία του Σοφοκλή τον 5ο π.Χ. αιώνα αντιστάθηκε, υπακούοντας στη φωνή της συνείδησής της. Από αυτή τη στάση ζωής εμπνέεται η κοινωνική οργάνωση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία» (ΑΝΤΙΓΟΝΗ).Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα και ξεχειλίζει από αδικία, ανταγωνισμό, μίσος, ρατσισμό και ιδιοτέλεια, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο πόλεμος, η σύγκρουση και ο κυνισμός, αλλά η αγάπη για τον συνάνθρωπο, τη ζωή, τον πλανήτη.
Η μη βίαιη αντίσταση μιας θαρραλέας γυναίκας απέναντι στην εξουσία ήταν ένα ηθικό χρέος, που υπηρετούσε την ανάγκη να είναι κανείς «υψίπολις» και όχι «άπολις», δηλαδή -κατά τον Σοφοκλή- να συνυφάνει τους νόμους της πόλης του με τη δικαιοσύνη των θεών, το περί δικαίου αίσθημα.Από ένα ανάλογο ηθικό χρέος και συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης παρακινούμαστε όλες και όλοι εμείς, που συμμετέχουμε στη δική μας «ΑΝΤΙΓΟΝΗ».
Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με κεντρικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη και παράρτημα στην Αθήνα. Από την ίδρυσή της το 1993, δραστηριοποιείται ενεργά σε θέματα που αφορούν το ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων.
Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” αναπτύσσει δράσεις στοχεύοντας στην εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, αναπηρίας, χρώματος, θρησκείας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά. Με άξονα την αλληλεγγύη και την άμεση δραστηριοποίηση επιχειρεί να συμβάλλει στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ώστε όλοι οι άνθρωποι να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Επίσης, κύριο στόχο της οργάνωσης αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα μη διάκρισης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικής οικολογίας, μη βίας και διαπολιτισμικότητας.
Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
Ήδη από την ίδρυσή της το 1993, συμμετέχει ως συντονιστής φορέας και ως εταίρος σε έργα εθνικών και διεθνών προγραμμάτων, σε θεματικά πεδία, όπως η ομαλή ένταξη των προσφύγων, η συμπερίληψη του διαφορετικού, η καταπολέμηση των προκαταλήψεων, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, ο περιορισμός της ρητορικής μίσους κ.ά. Παράλληλα διοργανώνει δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικολογία, που απευθύνονται κυρίως στη σχολική κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο σε πολιτιστικούς χώρους, χώρους συναντήσεων ηλικιωμένων, κοινωνικούς χώρους νέων κ.α.
Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» αναπτύσσει δράσεις σε συνεργασία με διάφορες κοινωνικές ομάδες στη βάση των δικών τους αναγκών, τις οποίες προσπαθεί διαρκώς να αφουγκράζεται, ερχόμενη σε καθημερινή επαφή μαζί τους και ανταποκρινόμενη με συνείδηση και έμπρακτη αλληλεγγύη στο κοινωνικό της έργο. Στα πλαίσια αυτά υλοποιεί δράσεις στήριξης, κοινωνικής ενσωμάτωσης με εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και αντιμετώπισης του στίγματος και του αποκλεισμού, που απευθύνονται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές των μεταναστριών – μεταναστών και προσφύγων, Ρομά, κρατούμενων και υπό επανένταξη ατόμων, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργων και άλλων, κ.ά., καθώς και βιωματικά εργαστήρια ψυχικής / συναισθηματικής ενδυνάμωσης για γυναίκες θύματα βίας, κρατούμενες ή κρατούμενους κ.ά.
Σημαντικό μέρος της δράσης της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία λαμβάνει χώρα σε σχολεία και άλλους κοινωνικούς και πολιτιστικούς χώρους.
Από τον Ιανουάριο του 2002 και κάθε χρόνο η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” διοργανώνει Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων, του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας. Έχει σταθερή ετήσια παρουσία στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Αθήνας και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις ενώ συμμετέχει σε δίκτυα οργανώσεων που συστήνονται σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και συνδιοργανώνει ή συμμετέχει σε ενημερωτικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, διεθνείς ανταλλαγές νέων. Ο εθελοντισμόςπροωθείται ευρύτερα ως στάση ζωής, εμπλέκοντας τους εθελοντές και τις εθελόντριες σε δράσεις που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα και στις ανάγκες τους.
Στον τομέα της έρευνας για το ρατσισμό και τη μετανάστευση, η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” έχει πραγματοποιήσει αναλυτικές μελέτες σε ζητήματα απασχόλησης, εκπαίδευσης, στέγασης μεταναστών, νομοθεσίας και ρατσιστικής βίας, σε θέματα μειονοτήτων, μεταναστών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Επίσης, εκπονεί περιπτωσιολογικές μελέτες που αφορούν παραδείγματα καλών και κακών πρακτικών για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού.
ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Από το 2001 η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” αποτελεί τον επίσημο εθνικό φορέα συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία -που έχει μετεξελιχθεί σε Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία “RAXEN” (Racism and Xenophobia European Network). Επίσης, από το 2007 η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” σε σύμπραξη με το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου “Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου” αποτελεί εταίρο του προγράμματος “FRALEX” του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το 2011 η ΑΝΤΙΓΟΝΗ μαζί με το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, την Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων συμμετέχει στο Πρόγραμμα FRANET αποτελώντας το «εθνικό εστιακό σημείο» του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το οποίο έχει ενοποιήσει θεματικά τα δύο προγενέστερα Προγράμματα (RAXEN και FRALEX). Ένα μεγάλο ποσοστό της έρευνας του FRA βασίζεται σε δεδομένα και πληροφορίες που συλλέγονται από το δίκτυο εθνικών εστιακών σημείων του Οργανισμού στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Το FRANET με τις πολυποίκιλες και εξειδικευμένες μελέτες του σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων βοηθάει τον Οργανισμό να παρέχει στα όργανα και στα κράτη μέλη της ΕΕ ανεξάρτητες και τεκμηριωμένες συμβουλές σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Στόχος του είναι η διασφάλιση του πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που συλλέγει μέσω της έρευνας και της εμπειρογνωμοσύνης των «εθνικών εστιακών σημείων» στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο Οργανισμός εκδίδει γνώμες και συμπεράσματα σχετικά με το πώς μπορούν τα όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ να διασφαλίσουν τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην πράξη κατά τη χάραξη της οικείας νομοθεσίας και των πολιτικών.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο FRA επιτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα:
συλλογή και ανάλυση πληροφοριών και δεδομένων
παροχή βοήθειας και εμπειρογνωμοσύνης
επικοινωνία και ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα
Τα όργανα της ΕΕ εισηγούνται και εγκρίνουν τους θεματικούς τομείς εργασίας του Οργανισμού για περίοδο πέντε ετών. Στους βασικούς τομείς που καλύπτει το έργο του FRA περιλαμβάνονται οι διακρίσεις, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η προστασία δεδομένων, τα δικαιώματα των θυμάτων αξιόποινων πράξεων και τα δικαιώματα των παιδιών.
Για την πλήρη επισκόπηση της επικρατούσας κατάστασης, το FRANET συνδυάζει τα δεδομένα της νομικής ανάλυσης με τα δεδομένα που αφορούν τις καθημερινές εμπειρίες των ατόμων υπό πραγματικές συνθήκες. Η έρευνα τεκμηρίωσης συμπληρώνεται με κοινωνική έρευνα στο πεδίο, μέσω δημοσκοπήσεων ή συνεντεύξεων, ή μέσω ανάλυσης των διαθέσιμων δεδομένων.
Παράλληλα, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ έχει επιλεγεί από το 2010 ως φορέας συνεργασίας με το «Ευρωπαϊκό δίκτυο νομικών εμπειρογνωμόνων στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων»(Legalent), που ειδικεύεται στην τακτική παρακολούθηση όλων των θεσμικών εξελίξεων στη νομοθεσία και στη νομολογία και παράγει σε τακτά διαστήματα εκθέσεις, αναλύσεις και μελέτες σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Το σύνολο των προγραμμάτων που έχουν ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται από την “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” μπορείτε να τα βρείτε εδώ
Υλοποιούνται τέλος επιλεγμένες εκδόσεις βιβλίων για την κοινωνική οικολογία, την τοπικοποίηση, τον εθνικισμό, τη μη βία, τα δικαιώματα των ζώων, τη διαμεσολάβηση, την τοπική ιστορία κ.ά. εδώ