ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση “ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” (ΑΝΤΙΓΟΝΗ)* σας προσκαλεί να συμμετέχετε στην στρογγυλή τράπεζα που διοργανώνεται κάθε χρόνο και αυτή τη χρονιά θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος ‘National Integration and Evaluation Mechanism (ΝΙΕΜ)’
Θέμα: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ COVID-19
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 7 μ.μ. διαδικτυακά στην πλατφόρμα Zoom.
Ο σύνδεσμος της συνάντησης είναι:
Meeting ID: 926 4161 1263
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ:
Σύντομος χαιρετισμός από τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο, Αντιπρόεδρο της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ», δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης και τέως ευρωβουλευτή.
Α΄ Ενότητα (19.00 – 20.30)
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Συντονίζει ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, Υπεύθυνος του Κέντρου Φιλοξενίας και ένταξης προσφύγων WELCOMMON της Αθήνας, χημικός – περιβαλλοντολόγος, στέλεχος των Πρασίνων και πρώην ευρωβουλευτής
- «Συγκριτική επισκόπηση των Δεικτών Κοινωνικής Ένταξης μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα NIEM: συγκλίσεις/ αποκλίσεις, ομοιότητες / διαφορές» (ομιλήτρια η δικηγόρος κ. Βάσω Καρζή, συγγραφέας της Εθνικής Έκθεσης NIEM )
- «Η επίπτωση των τρόπων δημοσιονομικής διαχείρισης των κονδυλίων της Ελλάδας στην αποτελεσματικότητα της ένταξης των προσφύγων : αποτίμηση της περιόδου 2014 -2020» (ομιλήτρια η κ. Ντομινίκη Σπυράτου, Υπεύθυνη Συνηγορίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων της «Solidarity Now»)
- «Η δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των προσφύγων: πρόοδοι, θετικά μέτρα και πρόσθετα εμπόδια λόγω Covid-19» ( ομιλήτρια η κ. Κατερίνα Καπνίση, Συντονίστρια του τμήματος Εργασιακής Συμβουλευτικής της Generation 2.0 for Rigths, Equality and Diversity)
- Το φλέγον ζήτημα της στέγασης των προσφύγων κατά την επέλαση της πανδημίας : δομές φιλοξενίας στα νησιά και καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα (ομιλήτρια η κ. Μελίνα Σπαθάρη Υπεύθυνη Συνηγορίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων της «Terre des hommes – Hellas»)
Β΄ Ενότητα (20.30 – 21.30)
ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΑΛΩΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Συντονίζει ο κ. Βασίλης Πανταζής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο γνωστικό αντικείμενο: «Κοινωνική Παιδαγωγική: Εκπαίδευση για την Ειρήνη και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».
- «Aφηγήσεις ζωής ανήλικων προσφύγων για την εγκατάσταση (home narratives) και τις εκπαιδευτικές τους διαδρομές.» (ομιλήτρια η κ. Ευγενία Αρβανίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών (ΤΕΕΑΠΗ) με γνωστικό αντικείμενο τη διαφορετικότητα και ετερότητα στην εκπαίδευση, και τέως επιστημονική συνεργάτιδα στο Υπουργείο Παιδείας).
- «Μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση και ένταξη των παιδιών προσφύγων σε συσχέτιση με την παράμετρο της πανδημίας» (ομιλητής ο κ. Πάνος Αλεξάκης, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας).
- «Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης – ξένης γλώσσας σε παιδιά προσφύγων»: α) «Εξετάζοντας τις πολιτικές ένταξης» (Ομιλητής ο κ. Χρήστος Παρθένης, Επίκουρος Καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ) , β) «Εστιάζοντας στη χρήση κατάλληλου υλικού και μεθόδων διδασκαλίας» (Ομιλήτρια η κ. Φωτεινή Καλογερογιάννη, Διδάκτωρ του ΠΑΙ.Τ.Δ.Ε. – ΕΚΠΑ, Συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Αγωγής, ΕΚΠΑ)
- «Πολιτισμικός πλουραλισμός και πρόσφυγες σχολικής ηλικίας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης» (ομιλητής ο κ. Βασίλης Χαρίτος, διδάκτωρ του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εκπρόσωπος του 5ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής (ΠΕΚΕΣ – Ανατολική Αττική)
Ακολουθεί συζήτηση